неделя, 20 май 2012 г.

Изумруд / Смарагд * Emerald

 

Изумрудът е свещен и ценен камък от преди повече от 4000 години.
Изумрудът е съвършеният камък за безусловно щастие, слука и благоденствие във всички сфери на живота.
Символ на богатство и разцвет.
Талисман с този камък носи успех в работата и преговорите, признание, вдъхновение и мъдрост.
Изумрудът е камък на надеждата и мъдростта. Носи хармония, действие и напредък.
Древните са вярвали, че в него като във вълшебно огледало се отразяват всичките предишни животи на човек.
Като талисман, през ХV-ХVІІ век в Русия се е носил за мъдрост и мир. Бил е талисман на майките и мореплавателите.

Златото е способно да увеличи силата на Изумрудът - носи на притежателя си любов, надежда, преданост, мъдрост, воля, смелост и предвидливост.

Предотвратява бури и прогонва злите намерения.
Предпазва от нелоялност. Има поверие, че Изумрудът ще се пропука ако един от брачния партньор е неверен на другия.
Полезен е при работа в група, тъй като увеличава взаимното разбиране и сътрудничество.

Изумрудът подпомага: способността да се медитира, интуицията, умението да се разбират мотивите на другите.
Помага да се предсказва бъдещето. Полезен е за онези, които искат да научат тайни и да надникнат в непознатото.
Изумрудът дарява с мисловна прозорливост, която ни позволява да правим `правилните` избори.
Дарява с красноречие и сладкодумие.
Стимулира използването и разширяването на умствените възможности.
Помага да осъзнаем непознатото. 

Дарява радост, пречистване, интуиция, ясновидство, мир, интелигентност, яснота, памет и общуване, физическо и емоционално лечение.
Безусловна любов, единство, приятелство.
Фокусира намерението и дига нивото на съзнание.
Подобрява способността ни да се радваме с пълно сърце на живота като елиминира негативността. 

Положителната енергия, която се свързва с неговия приятен зелен нюанс, носи радост и наслада.
Подхранва любовта, добротата и спокойствието. Затова и се смята за мощен лек, помагащ да се балансира нервната система, премахва скритите страхове.
Този, който носи Изумруд се освобождава от меланхолията и грижите.

На Изумрудът понякога се приписват мощни лечителски качества – толкова, колкото на всички останали камъни, взети заедно.
Увеличава енергийното ниво във всички телесни органи.

Изумрудът засилва здравето и дава дълголетие. Притежава безгранична положителна енергия и може да неутрализира негативно влияние.

Носи хармония във всички области на живота ни, осигурява равновесие на физическо, емоционално и умствено ниво.

Изумрудът дарява живот, подхранва и лекува физическото тяло. Помага да сложим край на най-големите си физически дисхармонии със зеления си животворен лъч, който носи в себе си.
Зеленият лъч е основен елемент за живота на всички растения, животни и човешки същества.

Помага при депресия, подобрява имунната система и увеличава физическите възможности.
Подпомага плодовитостта, подобрява зрението и дарява с психични сили.
Облекчава безсънието, дарява спокойни сънища.
Лекува очите. Поставя се в съд с вода за една нощ и на следващият ден с тази вода се мият очите. 
Изумрудът изпълва с хармония, мъдрост и любов 

Веднъж месечно слагайте Смарагдът си под течаща вода за няколко минути. Тъй като той е изключително мощен камък, би трябвало да е достатъчно да го подържите за малко близо до рубин или кварц, за да се обнови и получи нови сили.

05/05/2010 by Raul Sapora
Инфо:
Смарагдът/ Изумрудът е форма на минералът Берил (Be3Al2(SiO3)6), оцветен в зелено от мъничко Хром и понякога Ванадий.

Думата Емералд – Emerald – както на английски е Изумруд, идва през старофренски Esmeraude и средновековен английски Emeraude - от латинската дума Esmaralda/Esmaraldus, което е вариант на латинското Smaragdus, което пък от своя страна произхожда от гръцкото σμάραγδος (smaragdos; “зелен камък”);

Други източници на това име са староеврейският език אזמרגד izmargad, със значение `емералдов (ярко зелен)` или `зелен` и санскритската дума   मरग्दम्  мараката, означаваща също `зелен`. Името може да се свърже и със семитската дума барак (בָּרָק ;البُراق‎; “светкавица” или “блестя”) (c.f. Hebrew: ברקת bareqeth и Arabic: برق barq “светкавица”).

Това е и източникът за името му на персийски (زمرّد зомород), турски (зюмрют), санскрит (मरग्दम् марагдам) и руски (изумруд).

Изумрудът вибрира с любов.
Инките и Ацтеките са го смятали за свещен. 

Писаните преди хилядолетия Веди, свещените индийски ръкописи, говорят за скъпоценните зелени камъни и за лечителските им качества: `Смарагдите обещават слука...`; и `Смарагдът увеличава благосъстоянието...` Сигурно затова в украшенията по гърдите на махараджите и махараните (владетелките) са присъствали превъзходни Смарагди.

Изумрудът изразява хармония, любов към природата и първичната радост от живота!!!
Интересното при Смарагдите е, че дори с фини включения, те са дори по-ценни от еднакви по големина Диаманти. Наистина доброто качество е доста рядко, заради следите от бурното развитие, което характеризира този камък. А камъните с включения, но с дълбок, жизнен цвят са по-стойностни от онези без повреди и дефекти, но с по-блед цвят. Безбройните кристални пукнатини и включения, които са типични за Смарагдите, специалистите наричат `Градина – смарагдова градина`. Това е и черта на скъпоценният камък, който се е развивал естествено в природата.

И така, от къде са дошли и защо изобщо съществуват?
За да отговорим на тези въпроси, е нужно да се върнем далеч, далеч назад във времето на тяхното образуване. Изумрудите в Зимбабве са сред най-древните в нашия свят. Те вече са се развивали преди 2 600 милиона години, докато някои видове, в Пакистан например, са на близо 9 милиона години.

От минерало-химична гледна точка, Изумрудите са берил-алуминий-силикати, с добра твърдост 7.5 до 8 и принадлежат като светлосиния Аквамарин, нежно розовия Морганит, златистия Хелиодор и бледозеления Берил, към голямото семейство на Берилите.
Чистият Берил е безцветен. 

Цветовете не се появяват докато не се добавят следи от някой друг елемент. В случаят на Смарагдите, това са предимно следи от хром и ванадий, които са отговорни за този пленителен цвят. Обикновено тези елементи са концентрирани в съвсем различни части на земната кора от берила, така че Смарагдът строго погледнато, не би трябвало да съществува. Но по време на интензивни тектонични процеси като орогенеза, метаморфизъм, издигане и ерозия на земята, тези различни елементи се намират, свързват и кристализират заедно, за да създадат един от най-красивите скъпоценни камъни.

Напрежението на такова развитие затруднява развитието на необозпокоявани формации на големи и чисти кристали. Затова и рядко се откриват големи Смарагди с добър цвят и добра прозрачност. И съответно толкова по-ценни са откритите.

Днес много Изумруди са подобрени с безцветни масла или смоли. Това е обща търговска практика, която има и последствия – тези зелени съкровища реагират на неподходящо въздействие. Например не могат да се почистват в ултразвукова вана. Субстанциите, които се ползват запълват фините пукнатини по повърхността и премахването им ще се отрази на външния вид на скъпоценния камък и на чупливостта му. Трябва да се внимава и с почистващи препарати във вода или други.

---------------------------
Изумителната чистота и прозрачност на най-качествените Изумруди от Chivor ги разграничава от останалите местни мини. Те имат тенденция да са малко по-тъмно зелени (горско зелено), но също така са по-ярки и прозрачни отвътре. Този екземпляр е чудесен единичен скъпоценен кристал, 36 карата, с включения от калцит и мънички искрящи кристалчета пирит.



------------------------
via: 

1 коментар: