неделя, 16 декември 2012 г.

Танзанит * Tanzanite


Мистичните свойства на Танзанитът 

Има силата да преобразува негативните енергии в позитивни.

Помага да изразим и проявим себе си, вместо да бъдем повлияни от другите или да се приспособяваме и съобразяваме с нормите.
Прави ни съзнателни за живота, който водим и помага да разберем как можем да изберем пътя си.
Тези, които го носят стават осъзнати за повика на висшето си аз.
Улеснява извисяването на съзнанието. Подкрепя осъзнаването и осъществяването на собствените идеи и превръща разрушителните подтици в градивни.

Това е камък и за онези, които още не са разпознали и приели силите си и страхливо затварят сърцето си. Помага ни да се отворим за бъдещите възможности. А също и по-добре да се разбираме.

Танзанитът усилва връзката и общуването с духовният свят и улеснява достъпът до древната мъдрост, особено до познанията на древните туземни племенни култури.

Твърди се че е свързан с праисторическата цивилизация Лемурия, както и с делфините.
 Полезен камък при духовни изследвания и пътувания навътре.
Съдейства за визуализиране при медитация.

Танзанитът е камък, който носи прозрения. Има необикновената способност да ни свързва с духовния свят и да въплътява тази връзка в живота ни под формата на знание или проявени стремежи.

Танзанитът е силен предпазващ камък, привлича защита във всички ситуации и дейности.

Наричат го вълшебен камък, тъй като внася `волята` при проявяване на желаното.


Танзанитът действа като еликсир на душата. Повишава настроението и ни освобождава от негативни навици.Той прогонва летаргията и изважда подтиснатите чувства на повърхността. Има силата да разплита стари модели и да създава място за нови.

Усилва психичните възможности и отваря сърцето, повдига настроението и носи усещане за спокойствие. Твърди се, че усилва хладнокръвието и увереността в себе си. Чудесен е за работохолици и им помага да не се притесняват и да го дават по-леко като успокоява свръхактивните им умове. Тъй като камъкът поддържа равновесието, ефективно регулира крайните личности.
 Той е съзидателен камък, който ни помага да творим.
Дава на носещият го разбиране и чувствителност. Дарява с проницателност, интуиция и силата да проявяваме желаното. Като резултат, Танзанитът носи успех, яснота и проникновение.

На физическо ниво Танзанитът е чудесен за възстановяване от тежка болест или стрес.
За успокояване на депресивни състояния, тревога и паника. Лекува болести, свързани със стреса като високо кръвно налягане и депресия.

Засилва имунната система, обновява клетките, облекчава възпаленията, а също и пречиства тялото. Стимулира плодовитостта, лекува болести на яйчниците и тестисите.

Танзанитът се ползва за изцеряване на кожата. Смята се, че забавя стареенето и подобрява състоянието на кожата и косата като подбужда клетките да се регенерират. Помага за преподреждане на гръбначният стълб.

Танзанитът помага за събуждане на хора в кома.
На физическо ниво помага на тялото да усвоява цинк, възстановява съзнанието и усещанията, прочиства от токсини, които причиняват кожни проблеми, успокоява кръвното налягане. 
Метафизично се смята, че Танзанитът задейства и обединява енергиите на сърцето, гърлото, третото око и коронната чакра, създавайки състояние, в което съзнанието и психичните способности се активират и водят от мъдростта на сърцето.

Смята се, че разкриването му възвестява огромното събуждане на сърдечните енергии в човешката раса. Преди всичко, той уравновесява духа на това време. Знаем, че повечето от така наречени `болести` на нашето време са причинени от липса на равновесие в духа ни.

Танзанитът е ключ към изживяване на вътрешните светове. Употребява се за общуване с духовни водачи и други същества от измерения, които обикновено са скрити от съзнателният ум.

Танзанитът е разновидност на zoisite (цоизит), а цветът му е в нюанси на синьото, понякога с виолетови, зеленикави или сиви оттенъци, видими при завъртане (pleochroism). Той е уникален в светът на скъпоценните камъни, тъй като е открит съвсем наскоро (през 1967 г.). Най-големите познати находища са в Танзания, източна Африка и изглежда са почти изтощени.

Той е много особен и забележителен камък. По света се намира само на едно определено място. Синият му цвят, който сияе в пурпурни тонове е наистина великолепен.

Заради необичайно привлекателното му въздействие, е било лесно за Ню Йоркското бижутерско ателие Тифани, да го наложи като един от най-търсените и популярни камъни в света.

Изровен е през 1967 г. от мините в Merelani Hills, близо до Аруша, в северна Танзания.
 Преди милиони години метаморфни шисти, гнайси и кварцити оформили впечатляващи изолирани планински масиви сред обширните равнини близо до планината Килиманджаро. В ядрото на тези необикновени възвишения са съхранени тези ценни кристали.

Силикат с калций и алумний, той достига твърдост само 6,5 до 7 по скалата на Мос и затова не е много издържлив. Трябва да се носи с внимание, да няма контакт с киселини.

Бижутерът от Тифани, Ню Йорк Луис Комфорт, препоръчал ново име за този скъпоценен камък, вместо син Цоизит, така че от Тифани предложили името Танзанит, от мястото му на произход и така новото име бързо се наложило на пазара, особено като се има предвид сериозната рекламна кампания, която организирали от компанията Тифани, две години след откриването му.
 
Поразителнен и много впечатляващ е наситеният син цвят на Танзанита, вариращ от ултрамарин, до леко пурпурно синьо. Най-желаният цвят е синьо с пурпурно трептящи оттенъци по него, които са особено ефектни при размери над 10 карата. Типично за Танзанитът е появата на няколко цвята в един камък – в зависимост от перспективата, камъкът изглежда син, пурпурен или тъмно жълто. Повечето сурови кристали са кафяво-жълти, но бижутерите внимателно ги загряват до към 500°C. Този процес трябва да се следи изключително внимателно, за да се установи, кога цветът ще се преобразува в син.

Легендата разказва за гръмотевична буря по земите на масаите, с мълнии, светкавици и гръмотевици. Когато времето се успокоило и хората се върнали със стадата си, видели, че обикновените кафяви камъни по земята били станали сини. Събирали ги в торбите си, защото вярвали, че им предстои по-добър живот, нещо ново и по-добро.
   

Tanzanite Rings from the Lorenz Baumer Collection




     

  
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар